12 Aralık 2016 Pazartesi

NEDEN ORGANİK ?

Eskiden de organik mi varmış ?Sanki seni organik ürünlerle  mi büyütmüşler? Klişelerine verecek bir cevabım var :) Biz çocukken kimyasal ve katkı maddesi içeren ürünler bu kadar çoğalmamışlardı.Bir çoğumuzun gideceği bir köyü ve orda bulabileceği doğallığından emin olduğu bir çok ürün vardı.Şu an benim öyle bir imkanım yok malesef. Ve her anne çocuğu için elinden gelenin en iyisini ister.

Organik ürün kelimesi hayatıma yaklaşık 3 sene önce girdi.Bir öğretmen arkadaşım bu konuyla ilgili bir tez hazırlıyordu ve bize de anket doldurtmuştu.İşte o arkadaş sayesinde yaptığım alışverişlerde organik ürünlere dikkat etmeye başladım.Ama tam anlamıyla hayatıma hamileliğimde karıştı diyebilirim.Önce kendi kullandığım kozmetik ürünlerde organik olanlarını tercih etmeye başladım.Sonra Ada için alışverişe çıktığımızda organik kıyafetler aldım.Ada çok hassas bir cilde sahip ve ben bunu hamileyken hissettim.Bebeklerin en hassas dönemi olan 0-3 aylık kıyafetlerini organik tercih ettim.Daha sonraları ise yüzde yüz pamuk olması benim için yeterliydi.Ama ek gıda dönemiyle tekrar organik ürün hayatımıza girdi. Peki  nedir bu organik?  doğal olması yetmiyor mu?

Doğal demek doğada kendiliğinden olan anlamına gelir.Oluşma aşamasında hiçbir  kontrol süreci yoktur.Kendi bahçemizde yetiştirdiğimiz sebzeler doğaldır ama organik olup olmadığı tartışılır.Doğal ürünlere hava yoluyla çeşitli kimyasallar karışabilir ya da kullanılan tohumun genetik yapısının değişip değişmediğini bilemeyiz.Doğal ürün gerçekten organik olabilir de olmayabilir de.Günümüzde doğal etiketi altında bir çok ürün pazarlanmakta ve sırf doğal kelimesinden dolayı bir çoğumuz bu ürünlere yönelmekteyiz.

Organik ürün ise her aşaması kontrollü ve sertifikalı olup içerisine hiç bir şekilde kimyasal ve katkı maddesi karışmamış ürün demektir.Bu ürünlerin Organik Tarım Yönetmeliği hükümlerine uyması gerekir. Organik sertifikasını alabilmek için bir çok aşamadan geçen bu ürünler tamamen doğaldır.
Organik olup olmadığını anlamak için sertifikasına bakmak yeterlidir.

İşte bu logolar;








Benim için organik tekstil ya da kozmetikten daha önemli olan organik tarımdır.İlerde ne olduğunu bilemeyeceğim katkı maddeli besinler fazlasıyla tuketmeye başlayacak.Temeli sağlam atma çabasındayım.Ne kadar sağlıklı ve gerçekten doğal şeylerle beslersem o kadar kardır.Ada'nın alerjik bir bebek olması da benim organik sevdamı fazlasıyla körükledi.

SEVGİLER..

4 Aralık 2016 Pazar

BEBEKLE YOLCULUK !

SELAM ,

Bu yazı bebekle hayatın ne kadar zor ve yorucu olduğunu düşünen,bebekle dışarı çıkmaya çekinen, hele uzun yola asla diyen anneler için gelsin.
Bebekle hayatın kolay olduğunu söylememi bekliyorsanız yanılıyorsunuz :) Evet bebekle hayat oldukça yorucu ve zor.Büyüdükçe daha da zorlaşıyor.Bu zorluğu değiştiremeyeceğimize göre bakış açımızı değiştirmemiz gerek.Hayatımızdaki bir kaç düzenlemeyle bu oldukça kolay.
Gezmek bizim hayatımızda çok önemli bir yere sahip.Daha bekarken" bir bebeğim olduğunda eve kapanan annelerden olmayacağım" demiştim kendi kendime.Öyle de oldu. Ada'nın kırkı çıkmadan şehirler arası yolculuğa başladık.Başlarda valiz ve bakım çantası hazırlamak eziyet gibi gelse de 10 özel araç ve 2 uçak yolculuğu yaptıktan sonra  bazı hazırlıklar artık pratikleşmeye başladı.1 aylık bir bebekle yolculuk çok da zor olmamıştı.6 saatlik bir yolculukta çoğunlukla uyudu.Ama büyüdükçe uyuduğu saatler azalmaya ve yanıma aldıklarım da artmaya başladı.Uzun yola çıkarken başınıza gelebilecek her şeyi düşünmek ve hazırlıklı olmak zorundasınız.İlk 3 ay Ada'nın valizinde kıyafetlerinin tamamı ve bakım malzemeleri bulunurken, etrafı keşfetmeye başlamasıyla oyuncak ve dişlikler , 6. ay ile de ek gıda malzemelerimiz ve termal çantamız da eklendi.Kıyafetlerinin tamamını her yolculukta yanıma aldım.En az iki hafta gittiğimiz yerde kaldığımız için ,döndüğümüzde küçülen kıyafetlerle karşılaşmak yerine yanımda taşımayı tercih ettim.Bebekler gerçekten hızlı büyüyormuş.
 Ada'ya ayrı bize ayrı valiz olmak üzere birde sırt çantasıyla beraber 3 çantayla yola çıkıyoruz.Sırt çantasının içerisinde yolculuğun uzunluğuna göre kıyafet ,bez, ek gıda ve bakım malzemeleri bulunuyor.İlk 6 ay puset sonrasında da araba koltuğu  yolculukta olmazsa olmaz bence.Bir de bütün bunları taşımak için anlayışlı bir eşe sahip olmak lazım ve bu en önemlisi:)

Gelelim yolculukta nasıl bir düzen oluşturduğuma ;
Ada'nın yenidoğanken çanta içi düzenleyici olarak kıyafet ve bez kesesi diktirmiştim.Aslında amacım düzenleyiciden çok Ada'nın eşyalarının hijyenik taşınmasıydı:) Çünkü çantanın içine yeri geliyor mikrop yuvası olan cüzdan,telefon vs koyuyoruz.İşte bu iki kese , termal çanta ve araba koltuğu arkası düzenleyici benim yolculukta kurtarıcılarım.


Araba yolculuklarımızda böyle bir düzen alınca çok da eziyet gelmiyor seyahat etmek.Yedek kıyafet,ek gıda,önlük,ağız bezi,suluk,bez,pamuk,alt açma ne ararsan var :) Ada hanım koltuğunda ben yanında ,benim yanımda da ihtiyacım olabilecek her şey mevcut. Bir detayı unuttum ,çocuk şarkıları !
çocuk şarkıları içeren bir cd de uzun yolda çok işimize yarıyor.Ada şarkı dinlemekten çok keyif alıyor.

Alt değiştirme işlemini arabanın içerisinde halledebiliyorum.Yemek yiyeceğimiz zamanda dinlenme tesislerinde genelde mama sandalyesi buluyorum.

Uçak yolculuğu ise bence en zahmetsiz olanı. Kısa bir süre Adayı oyalamak zorunda kalıyorum ve bu da hiç zor değil.Tek dikkat edilmesi gereken kalkış ve inişlerde basınçtan bebeğin kulaklarının tıkanmaması için yutkunması gerektiği.Adayla  uçak yolculuğu yaptığımızda 4 buçuk aylıktı ve ek gıdaya geçmemiştik.Oturduğum yerde rahat emziremezsem diye uçağa binmeden önce sütümü sağdım.Kalkış esnasında uyuyordu ve emzik ağzındaydı.İnişteykende sağdığım sütü verdim ve uçak yolculuğumuz sorunsuz geçti.Daha büyük bebekler için yanınıza daha önce bebeğinizin hiç görmediği bir oyuncak almanız da önemli bir ayrıntı.

Uyku saati kaçmasın diye ya da ağlayıp beni huzursuz ederse diye eve kapanıp kalmadım hiç.Bebekler isteklerini ağlayarak dile getirirler. Evde oluşturmuş olduğum düzeni üç aşağı beş yukarı dışarı çıktığım zamanda devam ettiriyorum.Ben mutlu Ada mutlu :)

 Yolculuğa çıkmadan bebeğinizin bütün ihtiyaçlarını karşılayabileceğiniz şekilde bir hazırlık yaparsanız hem siz keyif alırsınız hem de bebeğiniz keyif alır.Aranızdaki güvenli bağlanmayı da zedelememiş olursunuz.

Sevgiler...

30 Kasım 2016 Çarşamba

EK GIDA ÜRÜN DENEYİMİM

SELAAAAM !


Ek gıdaya geçmeden 2 ay önce çeşitli sitelerde ürün yorumları ,blogger annelerin kullandığı ürün açıklamalarını okuyup,youtube videoları izledim.Bir tabaktan ya da suluktan 3,5 kere almaktansa bir tane ve kullanışlı olanını almak için araştırdım.Amacım tabiki nokta atışı yapabilmekti.Bu ürünlerin içerisinde BPA olmaması da çok önemli.Biz ek gıdaya geçeli tam 3 ay oldu.Gerekli tecrübeyi edindiğimden emin olana kadar bununla ilgili bir yazı paylaşmadım.Bu sürede kullandığım ürünlerin kullanışlı olup olmadığından bahsetmek istiyorum.Bakalım kaç isabetli atış yapabilmişim :)





SULUK:
Emzik ve biberonlarda avent tercih edip ve hiç problem yaşamadığım için sulukda da avent tercih ettim.Öyle de oldu.Şu an kendi suyunu kendisi çok rahat içebiliyor.



.


KAŞIKLAR:


İlk olarak my ceyin ilk kaşığım denen kaşıklarından aldım.Yoğurt ve çorba yedirirken kendi yemesi için de eline bunları verdim.Hem ince motor becerisinin gelişimine katkı sağladı hemde kendi başına yemek yiyebilme becerisini geliştirdi.


Aventin bükülebilir kaşığı ise bizim başta d vitamini kaşığımız oldu.Ek gıdayla birlikte ise daha aktif kullandım.Ama ağız kısmının küçük olduğu için 2,3 ay kadar kullabildim. 9. aydan itibaren daha büyük olan joker babyden aldığım uçaklı kaşığa geçtik.Bütün kaşıklardan da memnun kaldım.

VAKUMLU TABAK:


Ebebek ten almış olduğum kids me markalı vakumlu tabak, Ek gıda başlangıcında çok işime yaradı.Blw yöntemini kullanmak isteyen  anneler için ideal.Besinleri içerisine koyup Ada'nın önüne koydum.Çoğunu dökse de kendi alıp yedi.Bir süre sonra Ada vakumlu tabağı da yerinden çıkarmayı başardı:) Şimdilerde ise mama seti arayışındayım.Deneyimlerimi daha sonra sizlerle paylaşacağım.

ÖNLÜK:
Joker babyden aldığım oioi önlükten çok memnunum.Sırttan çaprazlı olması sadece boyundan olan önlüklere oranla çok daha pratik.Hem de önlüğün ağırlığı sadece boyunda olmamış oluyor.Diğer önlüğü henüz kullanamadım çünkü baya büyük almışım.

KAŞIK SAKLAMA KABI:
Hiç kullanamadım.Aldığım kaşıklardan sadece aventin bükülebilir  kaşığı içine sığdı.O da emzik ucu gibi çok kıl tüy toplayan bir yapıda olduğu için kullanmadan önce mutlaka temiz de olsa yıkıyorum.


MAMA SANDALYESİ:



ikea nın antilop modelini tercih ettik.Tercih etme sebeplerim ise ; Sadece yemek yedirme amaçlı kullanacağım için fazla özellik aramadım ve fiyatı gayet uygundu.Parçalara ayrılıp kolayca taşınabiliyor oluşu ve temizliğinin kolay olması da beni bu modele yöneltti.Ankara ziyaretlerimizde hep yanımızda getirdik.Sadece yemek saatlerinde mama sandalyesine oturduğu için sandalyede ne yapacağının bilincine varmaya başladı ve temizliği gerçekten kolay.




Fotoğrafta gördüğünüz cırtcırtlı önlükleri Ada doğmadan önce çok hoşuma gittiği için C&A dan aldım.Dışarı çıkarken çantaya atıyordum gayet pratik oluyordu.3 ay boyunca kullandım ama Ada artık bunları çok rahat çekip atıveriyor.
Minik kavanozları yoğurt mayalamak için aldım.Biri bitince diğerini açıyorum yoğurtta taze kalmış oluyor.
Cam rende e bebekten baby plus marka aldım.Her türlü püre yaparken çok işime yarıyor.Hemde vitaminler kaçmamış oluyor.Seramik bıçağı da joker babyden aldım.Üzerinde bakteri bulundurmaması nedeniyle tercih ettim ve hala kullanıyorum.
Buharlı pişiriciyi İkeadan aldım.En sağlıklı pişirme yöntemi olduğu için bu aparatı aldım.

TERMAL ÇANTA VE SIKMA KAŞIK:



Bu iki ürünü ek gıdaya başladıktan 2 hafta sonra aldım.Başta çok gerekli gibi gelmemişti.Ama gezmeyi çok seven bir aile olduğumuz için dışarı çıktığımızda çok ihtiyaç duydum.Termal çantayı internetten temin ettim.Markası baby polar.İçerisinde minik bir buzkalıbı var.3 saate kadar ısıyı muhafaza ediyor.



Fotoğraftakilerin hepsi içine sığıyor.Bu da benim için yeterli. Sıkma kaşık boon marka.Onu da internetten temin ettim fakat daha sonra joker baby de satıldığını gördüm.

TERMOS VE MEYVE SEBZE FİLESİ:



İkisini de E bebekten temin ettim.Termos baby plus, file kids me marka.Termosu genelde sıcak su taşıma amaçlı kullanıyorum.Hala emzik ve ek gıda malzemelerini kaynatıyorum.Dışarda bu termos emzik temizleyici görevi görüyor.Bazen de çorbasını koyuyorum.İnşallah ilerleyen zamanda içecek taşıma amaçlı da kullanacağım :)  Meyve filesi de sonradan aldıklarım arasında.Ada ek gıda başlangıcında bir kaç kusma ve boğulma tehlikesi geçirince hemen koştum aldım.Bu yüzdende BLW ye 6. ayda hemen başlayamadık.Yutmaya hazır olduğunu hissettiğimde püre yapmadan eline vermeye başladım.Bu da bir ayı buldu.Silikon file tercih ettim.Araştırmalarıma göre yıkaması ve kullanımı daha rahattı. Gerçektende öyle ama kısa bir süre kullandım, yutmayı öğrenene kadar. Kitap ise Blw yöntemini düşünen ama benim gibi ya boğazına kaçarsa diye korkan anneler için ideal :)

 Ada 9 aylık oldu ve ben bu ürünlerden sadece kaşık kabını kullanışlı bulmadım.Hepsini hala kullanıyorum.Ada yutmayı daha kolay öğrenseydi fileye de gerek duymayacaktım.Şimdilerde ise mama takımı araştırıyorum.Adaya hazırlayacağım sunumlu menülere renk katacak ve içerisinde zararlı maddeler olmayan sağlıklı bir ürün arıyorum.Önerileriniz varsa yorum kısmına yazarsanız çok memnun olurum :)

SEVGİLER..







24 Ekim 2016 Pazartesi

8 AY NELER OYNADIK?

Okumuş olduğum bir kitapta oyun oynamanın, bebeği oyalamaktan çok daha öte bir aktivite olduğu yazıyordu.
Yeni doğmuş bir bebek oyundan ne anlar ? Anlaaaar anlaaar. Bebek denince bir çoğumuzun aklına ne yazık ki emzirme, altını değiştirme ve uyku geliyor. Oysaki bebeğimizle ilk aylardan itibaren yapabileceğimiz aktiviteler var.Bunlar bebeklerin fiziksel ,dilsel,sosyal her açıdan gelişimlerine katkı sağlayan aktiveler.Hiç bir şey yapmasak da bebekler bu alanlarda gelişim gösterecekler ama bu gelişmeyi hızlandırmak ve bebeklerimize gerekli uyarıcılarla yardımcı olmak da bizim elimizde.Araştırmalara göre zekanın sadece % 40 ı genetikmiş.% 60 gibi büyük bir oranı ise biz ebeveynlere  kalmış yani.Bir de beyin gelişiminin % 70 i yaşamın ilk yılında gerçekleşiyormuş ve 0-3 yaş gelişimin en hızlı olduğu dönemmiş.''Amaaan boş işler bunlar kendi kendine oynasın işte'' diyorsanız hemen sayfayı kapatabilirsiniz:) yoksa  buyrun biz Adayla neler yapıyoruz  :)

SPOR !
Bir beden eğitimi öğretmeni olarak bildiriyorum! spor şart :)
ilk aydan itibaren en çok yaptığımız aktivite diyebilirim.Kollarını ve bacaklarını yukarı aşağı hareket ettiriyorum sonrada  dairesel hareket ettiriyorum.Başlarda aman aman bir tepki vermedi ama bir süre sonra ilgisini çekti, gülümsedi daha sonra kahkahalar atmaya başladı.Bazen acaba fiziksel gelişimine fazla mı katkıda bulundum? diye düşünmüyor değilim :) 6. ayından sonra Adayı durdurabilene aşkolsun :)
Bir de Adayla beraber yaptığımız spor var  bundan ayrı bir yazıda uzun uzun bahsedeceğim inşallah

YÜZÜSTÜ YATMACA
İlk aylarda hareket edemediği için her gün yüzüstü yatırdım.Boyun ve sırt kaslarının gelişimine destek oluyormuş.Ben başını erkenden dik tutabilmesini buna bağlıyorum.Hareket kapasitesi arttıkça böyle bir oyuna gerek kalmıyor.Kendiliğinden dönüyor zaten.Ada şu an 8 aylık emeklemiyor ama yuvarlanarak ilerliyor.Sırtüstü kesinlikle durduramıyorum :)

 SES ÇIKARMA
Değişik tonlamalarda değişik açılardan ses çıkarıyorum ilk aylarda çok bir tepki vermedi ama zamanla sesin geldiği yere yönelmeye başladı.İşitme duyusunun gelişimi adına faydalı!

FIŞ FIŞ KAYIKÇI
Bu oyunu oynamayanımız yoktur heralde. En belirgin tepkileri 4. ayda vermeye başladı.Bu oyun oturmasına yardımcı oluyor.Ada 5 buçuk aylıkken desteksiz oturmaya başladı.

ÖPÜCÜK OYUNU
Genelde uykudan kalkınca ve uyumadan önce oynuyoruz.Bacaklarını ,kollarını, göbeğini ,ellerini,ayaklarını ses çıkararak ard arda öpüyorum o da gülüyor :) Bu oyun neyi geliştiriyor tam bilmiyorum ama vardır illaki faydası:) Mesela ben kendimi iyi hissediyorum bu oyundan sonra.

CEEEE
Biz bu oyunu müslin ile  oynadık.Büyüdükçe müslini örtüp kendisinin açmasını bekledim.Nesne sürekliliğinin gelişimine katkı sağlıyor.

TAKLİT
Bebekler taklit ederek öğrenirler.Karşısına geçip değişik mimik hareketleri yaptım.Birebir aynısını yapmasa da çok benzerini yapmaya çalıştığını gördüm.4.aydan sonra daha da belirgin taklit etmeye başladı.

MASAL

Uyku vakitlerinden önce Adaya masal okuyorum yeri geliyor uyduruyorum.Ben anlattıkça dinliyor.Kitaptan okuduğumda ise kitabı inceliyor.Masal uydurma yeteneğiniz yoksa bence hemen bir masal kitabı edinseniz iyi olur:) ne demiş Cemal SÜREYYA ''masal dinlememiş çocuklar ilerde kedi resmini bile cetvelle çizer.''

MÜZİK

Müzik dinlemeye Ada hanım karnımda başladı.Eşim diye demiyorum babamızın sesi çok güzeldir:) Babası şarkı söylediğinde sakinleşen bir bebeğim var.Başlarda sadece dinleyip izlemekle yetinirken 7. ay itibariyle Ada da eşlik etmeye başladı ( tabiki bağırarak :)) günlük rutin işleri yaparken şarkı söyleyerek hatta şarkı uydurarak yapıyorum.Sesim karga gibidir ama olsun Ada gülüyor.Mesela ilk aylarda gazını almak için sırtını sıvazlarken '' gidin kötü gazlar,Adanın karnından,gidin gidin gidin,rahatsız etmeyin''diye mırıldanırdım.Halen burun aspiratörü kullanırken  '' kötü sümükler de kötü sümükler , çıkın Adanın burnundan'' diye mırıldanıyorum.Bunun gibi saçma sapan bir sürü şarkı uydurmuşluğum vardır.Hatta bir süre sonra eşim de eşlik etti:)Kemal SUNALIN SALAKO dizi melodisini şu sözlere uyarlayarak söyleyip ,saçma bir de dans uydurduk '' Bizim çok güzeeel,bir kızımız var ,hiç ağlamaz,hep de güler,bizim de çok tatlı bir yavrumuz var ''  Ada o kadar mutlu oluyor ki .. Ada güldükçe biz de saçmalıyoruz :))Ailecek oyun oynamaya başladığımızdan itibaren şunu farkettim.Bebeklerin babalarıyla oyun oynamaya ihtiyacı var.Ailecek oynadığımız oyunlardan daha çok verim aldık.Çocuk şarkıları dinliyoruz bol bol

AYNA
Birlikte aynaya baktık.Aynadaki görüntüsü hoşuna gitti.Büyüdükçe aynada benide incelemeye başladı dönüp bir bana bir aynaya baktı.Aynada kendini izlemek büyük motor becerilerinin yürümek emeklemek gibi gelişmesine yardımcı oluyormuş ama Ada henüz emeklemeyi başarabilmiş değil.


DUYUSAL SEPET
Bu oyunu 3. ayımızdan sonra oynamaya başladık.Herhangi bir sepet içerisine değişik yapılarda kumaş ya da değişik oyuncaklar koyduğum zaman tek tek dokunup inceliyor.Değişik nesnelerle tanışmış oluyor.İnce motor becerisi ve dokunma duyusu gelişmiş oluyor.

MUTLU SOHBET
Günlük yaptığım işlerde Ada da hep yanımda pusetinin içinde beni izledi.Yaptığım şeyleri ona açıklayarak yaptım.''şimdi saçlarımı tarıyorum gibi''Dil gelişimini desteklemeye yardımcı oluyor.


SONRA NE OLACAK?
''Şimdi senin burnunu tutacağım. '' gibi bir şeyi yapmadan önce haber vererek yaptım.Bir süre sonra bir sonraki hareketin ne olduğunu ayırt etmeye başladı.Bu oyun hem bedenini tanımasına hem de organların isimlerini öğrenmesine yardımcı oluyor.

Bütün bu oyunlarda başlarda dikkati 5/10 dakika iken 3 aydan sonra yarım saate kadar arttı ve bizde bu aktivitelerin üzerine yenilerini ekledik.3. ay itibariyle uzanmaya nesneleri eliyle kavramaya başladı.etrafı uzun uzun incelemeye konuşmalarımıza tepkiler vermeye başladı.

OYUN HALISI
Oyun halısını ilk kullanmaya başladığımda Ada 2 aylıktı.Oyun halısındaki oyuncaklar ve yanıp sönen ışıklar hariç her yere baktı ama oyun halısı pek dikkatini çekmedi.3. aydan itibaren halı üzerinde eğlenceli vakit geçirmeye başladı diyebilirim.Halının üzerindeki oyuncaklar uzanmasına yardımcı oldu.İlk yuvarlanma hareketlerini bu halıda gerçekleştirdi.



BEBEĞİMİN İLK KARTLARI
Üzerinde 6/24 yazsa da ben 4. ayda alıp kullanmaya başladım.İlgiyle inceledi gülümsedi.Kartları gösterirken hayvan seslerinin taklidini de yaptım daha da ilgisini çekti.5. aydan sonra kartları incelemekle kalmayıp tadına da baktı :)




OYUN MATI
Bunun üzerinde de 10+ yazsada ben 6.  ayda kullanmaya başladım.Hala 10. aya gelemedik ama 2 aydır kullanıyorum.Şimdilik renkleri dikkatini çektiği için inceleyip dokunuyor,ağzına götürüyor.Gün içerisinde oyunlarımızı bunun üzerinde oynuyoruz.Üzerinde spor bile yapıyoruz :) Sayıları,hayvanları ve renkleri tanıtıyorum her gün.Yapboz kısmına henüz geçemedik.


YEMEK SAATLERİ
Biz ek gıdaya tam 6. ayda başladık.Yemek saatlerini bebeğin midesine bir seyler gitmesini hedeflemekten ziyade oyun saati olarak görüyorum.6/8 ay arası bebekler besin ihtiyacının tamamına yakınını anne sütünden karşılıyorlar.Bu sebeple hem besinleri tanıtma,sevdirme adına hemde ince motor becerilerinin gelişmesi adına ne tanıtmak istersem önüne koydum.O da bir güzel mıncıkladı inceledi ağzına götürdü.

TOP
Top bizim olmazsa olmazımız.Oturmaya başladıktan sonra oynadık.Önce Ada topu yakala deyip ona doğru yuvarlıyorum.Eline aldığında ise alkışlıyorum.Her alkışladığımda gülüp seviniyor.7. aydan sonra ayaklarının üzerinde durmak istemeye başladı.Şu an Adayı oturtamıyoruz:) Kollarının altından tutarak ayaklarıyla topa vurmasına yardımcı oluyorum.İlk denemede beceremesede şu an ayaklarıyla topu ittiriyor.

OYUNCAKLARI SAKLAMAK
Oyuncakları bir battaniyenin altına  saklıyorum.Daha sonra onun bulmasını bekliyorum.İlk başta Adanın bulabilmesi için oyuncağın yarısını dışarda bırakarak ve onun görebileceği şekilde sakladım.Oyuncağı battaniyenin altından çıkardıkça mutlu oldu:)


Bizim oyun ve aktivitelerimizin arasında televizyon hiç olmadı.İnanın 8 aydır televizyon izlemiyorum.Evde sadece lig  tv izlenir.Eşim maç izlediği zamanlar ise  Adanın odasına gidip orda oynuyoruz.Bebekler için yapılan çizgi filmlerin 2 yasından sonra faydalı olacağına inanıyorum.Televizyonun zihinsel gelişim üzerindeki olumsuz etkilerine dair yapılan bir sürü araştırma var.Birlikte oyun oynayarak karşılıklı diyalog içerisinde daha kaliteli vakit geçiriyoruz.

Oyunları oynarken zamanlama çok önemli.En iyi  sonucu almak için bebeğin birincil ihtiyaçlarının karşılanması gerek.Bebek oynamaya hazır olduğunda oynanmalı.Bu oyunları oynarken daha fazla uyaranla tanışması için evin bütün odalarında ve hemen hemen her gün dışarda oynadık.
Şimdilik bizden bu kadar :)Ada büyüdükçe oyunlarımızın şekli şemali de değişecek
Sevgiler

9 Ekim 2016 Pazar

ADA'NIN DİŞ BUĞDAYI PARTİSİ

MERHABA !

Eğlenceli bir yazıyla karşınızdayım.Yani ben bunlarla uğraşırken çok keyif aldım:)
Ada'ya hamileliğimden itibaren bende yeni bir hobi başladı.Hastane odası hazırlıklarımızdan önceki yazılarımda bahsetmiştim.Hepsi el emeği.Daha o zamandan dişi çıkarsa neler yapabilirim diye düşünmeye başladım.Kafamda bir şablon oluşturdum ve diş buğdayı hazırlıklarına Ada 3 aylıkken başladım:)

Adaya doğum panosu hazırlamak için bir arkadaşımdan etamin işlemeyi öğrenmiştim.Hazırını almak daha kolay tabiki ama böyle şeylerle bekarken hiç uğraşmamış olmam ve büyüdüğünde kızıma bunu sana kendi ellerimle yaptım diyebileceğim bir şeyler olması için öğrenme yoluna gittim.Hediyelik olarak ilk lavanta kesesi geldi aklıma.Etaminden diş şablonu çıkarır işlerim dedim ve böyle bir şey çıktı ortaya


MALZEMELER
30 cm ince gözlü fransız etamini
etamin ignesi
dilediğiniz renkte etamin ipi
boncuk elyaf
lavanta

uzun bir dikdörtgen şeklinde kesip ön yüzüne işlememi yaptıktan sonra kenarlarını diktim.içerisini 1 yemek kaşığı lavanta ve şişkin olacak kadar da elyafla doldurdum.(börek tarifi verir gibi oldu sanki) sonra çuval ipiyle etaminin deliklerinden geçirerek büzdürdüm.Elimde çuval ipi olduğu için onu tercih ettim kurdele yada etamin ipiyle de güzel olabirdi.Ucundaki danteli annem yaptı ben bilmiyorum:) 30 cm den 20 tane kese çıkardım.


Bu etaminleri işlerken konsept rengi pembe mint yeşili yaparım diye düşünmüştüm.Sonra istediğim renklere uygun bir etiketi pembe siyah olarak buldum o yüzden keseler yeşil pembe kaldı:) 

Bir de amigurumi tavşan yapımına merak salmıştım.Bir diğer hediyelik ise amigurimi den diş olacaktı.Becerebileceğim şeyler üzerinde durdum genel olarak.Ama daha önce böyle şeyler yapmadığım için örgü konusunda  elim oldukça yavaş.Anacım yetiştiremeyeceğimi düşünerek 2 günde yapmış bitirmiş sağolsun uçlarına da anahtarlık taktık.



MALZEMELER
100/100 pamuklu ip
4 numara tığ 
anahtarlık ucu

annem yaptığı için sayılarını bilmiyorum.Ama tavşan bacağı yapar gibi başlanıp daha minik bir bacaktan sonra birleştiriliyor.Daha sonra biraz artırılıp tombik kısım elde edilince  azaltılıp bitiriliyor.

Diğer bir hediyeliğimiz kitap ayracı oldu.Bu ayraçların yapımında kardeşimin emeği daha çok :)


MALZEMELER
beyaz kalın keçe
pembe ince keçe
kurdele
tahta çubuk
silikon
plastik göz

Hamileliğim boyunca çilek aşerdim diyebilirim.Çilek mevsimi bitince de reçel ve çilekli yoğurtlarla idare ettim:) O yüzden bir diğer hediyeliğimiz ise çilek reçeli.Misafirler partiden sonraki ilk kahvaltılarında bizi ansınlar istedim.


MALZEMELER
minik kavanoz ( parti süsleri satan yerlerde var)
kumaş
çuval ipi
çilek reçeli

Şeker hamurundan kurabiyeler moda olduğundan beri yapmak istiyordum.Beceremem de malzemelere yazık ederim diye hiç denemedim. İnstagramda tanıştığım tatlı bir bayan bebeği için yapmıştı ve ilgimi çekti tarifini aldım.


MALZEMELER
1 yumurta
250 gr margarin
1 su bardağı pudra şekeri
1 su bardağı mısır nişastası
2,5 su bardağı un
1 çay kaşığının ucu ile kabartma tozu
1 vanilya
tarçın
şeker hamuru

yumurta ve yumuşamış margarini yoğuruyoruz sonra tozların hepsini eleyerek karıştırıyoruz.Sonra hamuru streçleyip dolapta 1/2 saat bekletiyoruz.Daha sonra ince şekilde açıp kalıbı basıyoruz ve 180 derecede pişiriyoruz.Şeker hamurlarını da ince açıp kalıbı basıyoruz. En son şeker hamuruyla pişmiş kurabiyeleri balla birbirine yapıştırıyoruz. Konsept renklerimizden dolayı ben pembe ve siyah hamur 


Bütün bu hediyelikleri süsleyip etiketlemeden olmaz tabi:) internette hazır etiket kalıpları var olmadı paintte kendiniz de tasarlayabilirsiniz.Ben bu şekilde hazırladım ve ozalitçide kalın kağıda çıkarttım.Aynı etiketi bir de yapışkanlı olarak ve su şişelerine uyarlanmış olarak çıkarttım.Konuşma balonları şimdiki partilerin olmazsa olmazı haline geldi.Onları da etiketlerle takım olacak şekilde hazırladım.Amerikan servisleri de ince kağıda çıkarttım.Tabi bütün bunlarla uğraşmak için bir kız kardeşi olmalı insanın..Etiketler konusunda çok emeği geçti :)


Adanın doğumu için lohusa şerbeti bardakları ve süsleri almıştım.Bir kere kullanıp çöpe atmak içime sinmediğinden dolayı sakladım bu günler için :) diş buğdayını, üzerinin etiketini değiştirerek bu bardaklara koydum.


MALZEMELER
buğday
nohut
çakıl taşı çikolata
fındık
ceviz
 beyaz leblebi
kuru üzüm

buğdayla nohutu haşlayıp karıştırdım.Üzerinede diğer malzemeleri attım.

Gelelim diğer detaylara ;
su şişeleri ve peçetelere de hazırladığım etiketleri yapıştırdım.


İkram olarak cupcake,kısır,patatesli börek,peynirli poğaça,kurabiye ve yaş pastamız vardı.Bunlarda da annemin emeği çok fazla hatta tamamen onun emeği diyebilirim:)


Diş şeklinde jelibonlardan almazsam ayıp olurdu:)


Pasta olarak şatafatlı bir şey yaptırmadım.Şeker hamuru hem yenmiyor hem de gereksiz masraf diye düşündüğümden öyle bir pastayı doğum gününe erteledim.


Her yere Dişli Prenses Ada yazmışken mama sandalyesini de ona göre süsleyelim dedik.Prenses tacını annem Ada doğduğunda örmüştü.Tam bir dişli prenses olmamış mı ama :)



Misafirlere Adanın meslek tahmini ve güzel dileklerde bulunmaları için kartlar hazırladım.



Parti sonunda meslek seçimimizi yaptık.Tepsinin içerisinde kalem, makas,altın, kuran-ı kerim koyduk. Ada'yı tepsinin yanına koyar koymaz altına saldırdı yavrum.O kadar hızlı bir seçim oldu ki resim bile  çekemedik:)


Bunlarda masamızdan kareler;










Bunlarda partiden Ada hanıma kalanlar:) 



İnşallah düzenleyeceğiniz partilerinize ışık tutacak bir yazı olmuştur.

Sevgiler..





27 Eylül 2016 Salı

ADA'NIN BESLENME TABLOSU

MERHABA sevgili anneler!

 Ek gıdaya başlamadan 2 ay önceden ek gıda ile ilgili aklınıza gelebilecek ne varsa (dergi,blog sayfaları,kitap,makale) okudum.Ek gıdaya başlamış annelerle muhabbet edip tecrübelerinden faydalandım.Nokta atışı yapabilmek için ek gıda malzemelerini araştırdım ve alışverişe çıktım.Malzemelerimiz hazırdı ve yöntemimiz de BLW idi.5. ayın sonlarına doğru dedim ki '' ben ve bebeğim ek gıdaya hazırız.''
   
Ek gıdaya başlamadan 1 hafta önce psikolojimi alt üst eden bir sorunla karşılaştım.Bir gece  Ada çok huzursuzdu ve uyumadı.Aç olduğunu düşünerek ilk defa devam sütü verdim. Hemen ardından ağız kenarları kızarmaya başladı.Daha sonra kızarıklık bütün vücuduna yayıldı.Acile gittik ve alerji iğnesi yaptılar.2 gün boyunca iğnenin yan etkisi sürdü huzursuzluk uykusuzluk ve tansiyon düşüklüğü yaptı Ada'da.Acildeki doktor inek sütü alerjisi olabilir ek besine yoğurtla başlama dedi.Başka bir doktor ise yoğurt verebilirsin  neye alerjisi olduğunu bilemeyiz dedi.

Alerjik bir bebeğim vardı  ve bu olaydan sonra alerji tetikleyen yiyeceklerle ilgili araştırma yaptım.Tekrar aynı şeyleri yaşarsa bebeğim diye cesaret edemedim bir süre yoğurt vermeye.Meyveyi tadan bebek sebze sevmez diye okuduğumdan sebzeyle başlama kararı aldım.3 gün kuralına da dikkat ettim.

Beslenme uzmanı değilim.Tamamen kendi araştırmalarım üzerine hazırlamış olduğum beslenme tablomu paylaşacağım sizlerle..






Yöntemimiz BLW dedim başta ama teorikle pratik birbiriyle örtüşmedi. 1 hafta geçti Ada hala yutamıyordu.Evet amacım besinleri sevdirmekti, midesine çok bir şey gitmesi ilk etapta önemli değildi benim için fakat Ada yutamıyordu.Püre halindeki besini yutamayıp boğulma olayları yaşayınca parmak şeklinde haşlayıp eline veremedim açıkçası.Ada ağzını açmıyordu ama ben genede günlük hazırlıyordum püreleri ve bir sürü sebze çöpe gitti.Kendimce yarı klasik yarı blw bir yöntem uygulayıp püre yapıp önüne vakumlu tabakla koydum.Çok pasaklı bir yöntem ama ancak bu şekilde tadına baktı sebzelerin.




Meyveye başladığımızda sonuç tabiki sebzeden daha iyiydi.Buna rağmen tadına bakmaktan çok da öte geçemedi.Meyve filesi çok işime yaradı bu süreçte.Ucu plastik olduğundan hem dişlerini kaşıyıp hem tadına bakmış oldu.Yoğurda geçtiğimizde şok oldum, kaşığı uzattığımda ağzını açıp yutmaya başladı.İster hazır bulunuşluk deyin ister yoğurt etkisi..Çok şükür yoğurt yediğinde alerjik bir reaksiyona rastlamadık.


İlk 3 hafta günde 2 öğün şeklinde hazırladım son hafta 3 öğüne çıkardım.Gitgide yediği miktar 
artıyordu.Pürelerin kıvamını da koyulaştırmaya başladım





6.ayımız bu şekilde geçti.Tablodakilerin çoğunu yemedi belki ama ben yinede sabırla sevdirmeye çalıştım.Elleriyle püreleri mıncıkladı.Elini ağzına götürüp kendince yeme çabaları gösterdi.Yeri geldi kaşıkla verdim. Canı isterse ağzını açtı canı istemezse açmadı.Sonuç olarak sebze hariç hepsini sevdi.
Ama şu anki aklım olsa yoğurt -meyve-sebze olarak ilerlerdim.

Umarım ek gıdaya başlayacak olan annelerin işine yarayacak bir paylaşım olmuştur.
Sevgiler..



9 Temmuz 2016 Cumartesi

AMİGURUMİ TAVŞAN YAPIMI

Yeni doğum yaptığım zamanlarda beni amigurumi adı altında bazı satış sayfaları eklemeye başladı.İlk defa karşılaştığım bir kelimeydi bu da neymiş dedim ve inceledim.E annemin çeyizime ördüğü bardak altlıkları ve suplaların oyuncak haliymiş.Bebekler için de oldukça sağlıklı geldi.Çok hoşuma gitti ve fiyat sordum hemen. 50 tl civarında bir şey dedi. Amaaan dedim örgü oyuncağa bu kadar para mı verilir? Kendim bile yaparım bunu. ( tabi içimden dedim bunları)
 Sırf tükürdüğümü yalamamak için gittim ip ve tığ aldım.(Tığ 4 numara)



Peki hayatında hiç örgü ördün mü diye sorarsanız tabiki hayır :) Annemin örgüyle, tığ işiyle arası oldukça iyidir.Ona güvendim tabi yapamazsam annem nası olsa yapar.Sıkı iğne deniyormuş bu tavşanların örgüsüne. Bir kaç denemeden sonra kaptım gibi sanki. İnternette tarifini bulamadım annemle uydurduk.Evet evet deneme yanılma yoluyla uydura uydura yaptık tavşanı. Tarife geçiyorum ;

TAVŞAN AYAĞI
5 zincir çek içine 7 sıkı iğne yap ve birleştir bir zincir çek
2. sırada bir tane çift bir tane tek sıkı iğne yap.
3.sırada hepsine birer sıkı iğne yap.
4. sırada 2 tane tek sıkı iğne yap bir tane atlayarak sıkı iğne yap.
Ben ince bacaklı bir tavşan elde etmek istediğim için sayıları az yaptım.Daha sonra da düz bir şekilde yukarı çıktım.Kaç tane diye sorarsanız ben 33 sıra çıkmışım.Kısa bir bacak isterseniz siz azaltın :) 




Diğer bacağı da aynı şekilde yapıp  zincir çekip iki bacağı birleştirdim.Zincirli kısmın iki tarafından da sıkı iğne yapınca gövde oluşmaya başladı.



Bu şekilde 13 sıra yukarı cıktıktan sonra ;

2 sıkı iğne bir atlayarak sıkı iğne
1 sıra düz
2 sıkı iğne bir atlayarak sıkı iğne
1 sıra düz
4 sıkı iğne bir atlayarak sıkı iğne
1 sıra düz


TAVŞAN KOLU

5 zincir çek içine 7 sıkı iğne yap birleştir bir zincir çek.
2 tek bir çift sıkı iğne
1 sıra düz sıkı iğne
3 tek 1 atlatarak sıkı iğne

 sonra yukarı doğru 25 sıra çıktım.

TAVŞAN KAFASI

5 zincir çek içine 7 sıkı iğne yap birleştir bir zincir çek.
1. sırada hep çift sıkı iğne
2. sırada 1 tek 1 çift
3. sırada 2 tek bir çift
4. sırada 3 tek bir çift
5. sırada 4 tek bir çift
6. sırada 5 tek bir çift
10 sıra düz git
5 tek bir atlayarak



kafası gövdeye dikileceğinden ilmek sayılarının eşit olmasına dikkat edin.

TAVŞAN KULAĞI

5 zincir çek içine 7 sıkı iğne yap birleştir bir zincir çek.
her sıraya cift sıkı iğne
1 çift 1 tek sıkı iğne 
1 sıra düz
2 tek 1 çift sıkı iğne
karşılıklı iki yanlardan bir azalt diger taraflar düz( kulak şeklini alması için)
5 sıra düz git
3 tek bir azalt
1 sıra düz 
3 tek bir azalt
1 sıra düz git
3 tek bir azalt
1 sıra düz git
3 tek bir azalt
1 sıra düz  



Gözlerini siyah iple yaptım ve parçaları birbirine diktim.Elbisesini yapacak kadar profesyonel olamadığım için annem yaptı :)  
veeee Adanın tavşanı karşınızda  





Umarım faydalı bir tarif olmuştur.Denemek isteyenlere Allah sabır versin :))

Sevgiler..