Okumuş olduğum bir kitapta oyun oynamanın, bebeği oyalamaktan çok daha öte bir aktivite olduğu yazıyordu.
Yeni doğmuş bir bebek oyundan ne anlar ? Anlaaaar anlaaar. Bebek denince bir çoğumuzun aklına ne yazık ki emzirme, altını değiştirme ve uyku geliyor. Oysaki bebeğimizle ilk aylardan itibaren yapabileceğimiz aktiviteler var.Bunlar bebeklerin fiziksel ,dilsel,sosyal her açıdan gelişimlerine katkı sağlayan aktiveler.Hiç bir şey yapmasak da bebekler bu alanlarda gelişim gösterecekler ama bu gelişmeyi hızlandırmak ve bebeklerimize gerekli uyarıcılarla yardımcı olmak da bizim elimizde.Araştırmalara göre zekanın sadece % 40 ı genetikmiş.% 60 gibi büyük bir oranı ise biz ebeveynlere kalmış yani.Bir de beyin gelişiminin % 70 i yaşamın ilk yılında gerçekleşiyormuş ve 0-3 yaş gelişimin en hızlı olduğu dönemmiş.''Amaaan boş işler bunlar kendi kendine oynasın işte'' diyorsanız hemen sayfayı kapatabilirsiniz:) yoksa buyrun biz Adayla neler yapıyoruz :)
SPOR !
Bir beden eğitimi öğretmeni olarak bildiriyorum! spor şart :)
ilk aydan itibaren en çok yaptığımız aktivite diyebilirim.Kollarını ve bacaklarını yukarı aşağı hareket ettiriyorum sonrada dairesel hareket ettiriyorum.Başlarda aman aman bir tepki vermedi ama bir süre sonra ilgisini çekti, gülümsedi daha sonra kahkahalar atmaya başladı.Bazen acaba fiziksel gelişimine fazla mı katkıda bulundum? diye düşünmüyor değilim :) 6. ayından sonra Adayı durdurabilene aşkolsun :)
Bir de Adayla beraber yaptığımız spor var bundan ayrı bir yazıda uzun uzun bahsedeceğim inşallah
YÜZÜSTÜ YATMACA
İlk aylarda hareket edemediği için her gün yüzüstü yatırdım.Boyun ve sırt kaslarının gelişimine destek oluyormuş.Ben başını erkenden dik tutabilmesini buna bağlıyorum.Hareket kapasitesi arttıkça böyle bir oyuna gerek kalmıyor.Kendiliğinden dönüyor zaten.Ada şu an 8 aylık emeklemiyor ama yuvarlanarak ilerliyor.Sırtüstü kesinlikle durduramıyorum :)
SES ÇIKARMA
Değişik tonlamalarda değişik açılardan ses çıkarıyorum ilk aylarda çok bir tepki vermedi ama zamanla sesin geldiği yere yönelmeye başladı.İşitme duyusunun gelişimi adına faydalı!
FIŞ FIŞ KAYIKÇI
Bu oyunu oynamayanımız yoktur heralde. En belirgin tepkileri 4. ayda vermeye başladı.Bu oyun oturmasına yardımcı oluyor.Ada 5 buçuk aylıkken desteksiz oturmaya başladı.
ÖPÜCÜK OYUNU
Genelde uykudan kalkınca ve uyumadan önce oynuyoruz.Bacaklarını ,kollarını, göbeğini ,ellerini,ayaklarını ses çıkararak ard arda öpüyorum o da gülüyor :) Bu oyun neyi geliştiriyor tam bilmiyorum ama vardır illaki faydası:) Mesela ben kendimi iyi hissediyorum bu oyundan sonra.
CEEEE
Biz bu oyunu müslin ile oynadık.Büyüdükçe müslini örtüp kendisinin açmasını bekledim.Nesne sürekliliğinin gelişimine katkı sağlıyor.
TAKLİT
Bebekler taklit ederek öğrenirler.Karşısına geçip değişik mimik hareketleri yaptım.Birebir aynısını yapmasa da çok benzerini yapmaya çalıştığını gördüm.4.aydan sonra daha da belirgin taklit etmeye başladı.
MASAL
Uyku vakitlerinden önce Adaya masal okuyorum yeri geliyor uyduruyorum.Ben anlattıkça dinliyor.Kitaptan okuduğumda ise kitabı inceliyor.Masal uydurma yeteneğiniz yoksa bence hemen bir masal kitabı edinseniz iyi olur:) ne demiş Cemal SÜREYYA ''masal dinlememiş çocuklar ilerde kedi resmini bile cetvelle çizer.''
MÜZİK
Müzik dinlemeye Ada hanım karnımda başladı.Eşim diye demiyorum babamızın sesi çok güzeldir:) Babası şarkı söylediğinde sakinleşen bir bebeğim var.Başlarda sadece dinleyip izlemekle yetinirken 7. ay itibariyle Ada da eşlik etmeye başladı ( tabiki bağırarak :)) günlük rutin işleri yaparken şarkı söyleyerek hatta şarkı uydurarak yapıyorum.Sesim karga gibidir ama olsun Ada gülüyor.Mesela ilk aylarda gazını almak için sırtını sıvazlarken '' gidin kötü gazlar,Adanın karnından,gidin gidin gidin,rahatsız etmeyin''diye mırıldanırdım.Halen burun aspiratörü kullanırken '' kötü sümükler de kötü sümükler , çıkın Adanın burnundan'' diye mırıldanıyorum.Bunun gibi saçma sapan bir sürü şarkı uydurmuşluğum vardır.Hatta bir süre sonra eşim de eşlik etti:)Kemal SUNALIN SALAKO dizi melodisini şu sözlere uyarlayarak söyleyip ,saçma bir de dans uydurduk '' Bizim çok güzeeel,bir kızımız var ,hiç ağlamaz,hep de güler,bizim de çok tatlı bir yavrumuz var '' Ada o kadar mutlu oluyor ki .. Ada güldükçe biz de saçmalıyoruz :))Ailecek oyun oynamaya başladığımızdan itibaren şunu farkettim.Bebeklerin babalarıyla oyun oynamaya ihtiyacı var.Ailecek oynadığımız oyunlardan daha çok verim aldık.Çocuk şarkıları dinliyoruz bol bol
AYNA
Birlikte aynaya baktık.Aynadaki görüntüsü hoşuna gitti.Büyüdükçe aynada benide incelemeye başladı dönüp bir bana bir aynaya baktı.Aynada kendini izlemek büyük motor becerilerinin yürümek emeklemek gibi gelişmesine yardımcı oluyormuş ama Ada henüz emeklemeyi başarabilmiş değil.
DUYUSAL SEPET
Bu oyunu 3. ayımızdan sonra oynamaya başladık.Herhangi bir sepet içerisine değişik yapılarda kumaş ya da değişik oyuncaklar koyduğum zaman tek tek dokunup inceliyor.Değişik nesnelerle tanışmış oluyor.İnce motor becerisi ve dokunma duyusu gelişmiş oluyor.
MUTLU SOHBET
Günlük yaptığım işlerde Ada da hep yanımda pusetinin içinde beni izledi.Yaptığım şeyleri ona açıklayarak yaptım.''şimdi saçlarımı tarıyorum gibi''Dil gelişimini desteklemeye yardımcı oluyor.
SONRA NE OLACAK?
''Şimdi senin burnunu tutacağım. '' gibi bir şeyi yapmadan önce haber vererek yaptım.Bir süre sonra bir sonraki hareketin ne olduğunu ayırt etmeye başladı.Bu oyun hem bedenini tanımasına hem de organların isimlerini öğrenmesine yardımcı oluyor.
Bütün bu oyunlarda başlarda dikkati 5/10 dakika iken 3 aydan sonra yarım saate kadar arttı ve bizde bu aktivitelerin üzerine yenilerini ekledik.3. ay itibariyle uzanmaya nesneleri eliyle kavramaya başladı.etrafı uzun uzun incelemeye konuşmalarımıza tepkiler vermeye başladı.
OYUN HALISI
Oyun halısını ilk kullanmaya başladığımda Ada 2 aylıktı.Oyun halısındaki oyuncaklar ve yanıp sönen ışıklar hariç her yere baktı ama oyun halısı pek dikkatini çekmedi.3. aydan itibaren halı üzerinde eğlenceli vakit geçirmeye başladı diyebilirim.Halının üzerindeki oyuncaklar uzanmasına yardımcı oldu.İlk yuvarlanma hareketlerini bu halıda gerçekleştirdi.
BEBEĞİMİN İLK KARTLARI
Üzerinde 6/24 yazsa da ben 4. ayda alıp kullanmaya başladım.İlgiyle inceledi gülümsedi.Kartları gösterirken hayvan seslerinin taklidini de yaptım daha da ilgisini çekti.5. aydan sonra kartları incelemekle kalmayıp tadına da baktı :)
OYUN MATI
Bunun üzerinde de 10+ yazsada ben 6. ayda kullanmaya başladım.Hala 10. aya gelemedik ama 2 aydır kullanıyorum.Şimdilik renkleri dikkatini çektiği için inceleyip dokunuyor,ağzına götürüyor.Gün içerisinde oyunlarımızı bunun üzerinde oynuyoruz.Üzerinde spor bile yapıyoruz :) Sayıları,hayvanları ve renkleri tanıtıyorum her gün.Yapboz kısmına henüz geçemedik.
YEMEK SAATLERİ
Biz ek gıdaya tam 6. ayda başladık.Yemek saatlerini bebeğin midesine bir seyler gitmesini hedeflemekten ziyade oyun saati olarak görüyorum.6/8 ay arası bebekler besin ihtiyacının tamamına yakınını anne sütünden karşılıyorlar.Bu sebeple hem besinleri tanıtma,sevdirme adına hemde ince motor becerilerinin gelişmesi adına ne tanıtmak istersem önüne koydum.O da bir güzel mıncıkladı inceledi ağzına götürdü.
TOP
Top bizim olmazsa olmazımız.Oturmaya başladıktan sonra oynadık.Önce Ada topu yakala deyip ona doğru yuvarlıyorum.Eline aldığında ise alkışlıyorum.Her alkışladığımda gülüp seviniyor.7. aydan sonra ayaklarının üzerinde durmak istemeye başladı.Şu an Adayı oturtamıyoruz:) Kollarının altından tutarak ayaklarıyla topa vurmasına yardımcı oluyorum.İlk denemede beceremesede şu an ayaklarıyla topu ittiriyor.
OYUNCAKLARI SAKLAMAK
Oyuncakları bir battaniyenin altına saklıyorum.Daha sonra onun bulmasını bekliyorum.İlk başta Adanın bulabilmesi için oyuncağın yarısını dışarda bırakarak ve onun görebileceği şekilde sakladım.Oyuncağı battaniyenin altından çıkardıkça mutlu oldu:)
Bizim oyun ve aktivitelerimizin arasında televizyon hiç olmadı.İnanın 8 aydır televizyon izlemiyorum.Evde sadece lig tv izlenir.Eşim maç izlediği zamanlar ise Adanın odasına gidip orda oynuyoruz.Bebekler için yapılan çizgi filmlerin 2 yasından sonra faydalı olacağına inanıyorum.Televizyonun zihinsel gelişim üzerindeki olumsuz etkilerine dair yapılan bir sürü araştırma var.Birlikte oyun oynayarak karşılıklı diyalog içerisinde daha kaliteli vakit geçiriyoruz.
Oyunları oynarken zamanlama çok önemli.En iyi sonucu almak için bebeğin birincil ihtiyaçlarının karşılanması gerek.Bebek oynamaya hazır olduğunda oynanmalı.Bu oyunları oynarken daha fazla uyaranla tanışması için evin bütün odalarında ve hemen hemen her gün dışarda oynadık.
Şimdilik bizden bu kadar :)Ada büyüdükçe oyunlarımızın şekli şemali de değişecek
Sevgiler